Vlada je spremenila uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, tako da se bo neobdavčen znesek povračila stroškov za prehrano z zdajšnjih 6,12 evra dvignil na 7,96 evra na dan.
prehrana1

Neobdavčeno povračilo stroškov prehrane

Spremenjena uredba

Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (Uradni list RS, št. 113/22) s septembrom 2022 zvišuje neobdavčeno povračilo stroškov prehrane med delom s 6,12 evra na 7,96 evra. Novi znesek velja od septembra, obračuna pa se lahko na septembrski plači, izplačani v oktobru 2022. Novi znesek pomeni le višji neobdavčen znesek prehrane med delom in ne vpliva na to, da bi delodajalec moral zvišati povračilo stroškov prehrane na znesek iz davčne uredbe.

Povračilo stroškov za prehrano

Toliko torej znaša povračilo stroškov za prehrano med delom, ki ni všteto v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, za vsak dan, ko je delavec prisoten na delu štiri ure ali več.  V primeru, ko je delavec prisoten na delu deset ur ali več, pa znaša višina, do katere se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, po novem 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti. Spremembe, določene v uredbi, sicer začnejo veljati za povračila stroškov za prehrano med delom za september 2022 oziroma pri obračunu septembrskih plač.